Električna omara, menjava v stanovanju

Električna omara, menjava v stanovanju

Električna  omara v stanovanju je običajno neugledna zadeva na hodniku, katero sčasoma niti ne opazimo.  Včasih se jezimo nad velikostjo in grdim videzom. Pa vendar, električna omara vsebuje edine zaščite, ki nas in naprave ščitijo pred požarom, udarom električnega toka, ki je lahko tudi smrtno nevaren. Zato pomislimo, ali nas naprave, ki jih vsebuje električna omara še varujejo.
Ob sanaciji se  pogosto menjajo stikala in svetila, električna omara pa ostane nedotaknjena.  Čeprav je cena menjave električne omare, malo več kot boljša sodobna luč.

spd v hiši razredi

Nova omarica v stanovanju je lahko neopazana

Glavni razlogi menjave so:

  1. Varovalke s talilnimi vložki. V praksi so pogosto vstavljeni preveliki talilni vložki, namesto 10A je privita 25A varovalka. Vložki so oksidirani, rezultat je nevarno gretje varovalk in vodnikov.
  2. Žice v notranjosti omare so na posameznih mestih zoglenele, baker že skoraj odžgan, izolacija je popolnoma stopljena. Velika nevarnost požara. Tudi poraba elektrike je večja.
  3. Avtomatske varovalke ( instalacijski odklopniki) stare več kot 25 let so dotrajane in njihovo delovanje ni zanesljivo.
  4. Zaščitni elementi, kot so FID, KZS pogosto sploh ne delujejo. V primeru dotika elektrike nas bi v tem primeru stresel električen tok. To je slabše, kot če teh elementov ni.
  5. Stare električne omare ne vsebujejo zaščite pred udarom strele in prenapetostjo, kar najmanj pomeni uničenje elektronskih naprav in LED svetil ob udaru strele v okolico naselja ali samo naselje.
  6. Izdelava starih električnih omar. Pogosto najdemo omare, kjer vse čaka na požar. Vodniki so pretanki in slabo priviti. Varnostne razdalje neustrezne.
  7. Star in neugleden videz. Pogosto so stare plošče z varovalkami velike, umazane, staromodne.

Števec električne energije,  je last elektro distribucijske družbe, ki edini lahko vanj posega ali ga prestavlja. To pa je lahko zelo velik strošek. Pri nas ob menjavi števca običajno pustimo električni števec pri miru in zamenjamo le ostale elemente, ko so varovalke in zaščitna stikala ( slika zgoraj).

Nova električna omara. Vsi elementi skriti v plastičnem nevpadljivem ohišju. Sodobni elementi  so majhni in se vgradi tudi sodobno RCCB ( FID), ki v primeru napake hitro in varno izklopi elektriko, prenapetostna zaščita, ki varuje pred strelo.

Sama investicija menjave omarice, brez posega v električni števec, se giblje od 220,00 € brez DDV navzgor. Male omarice v blokih pa še precej ceneje. Seveda pa je vse odvisno od števila varovalk in drugih elementov in od kilometrine do vašega doma. Za pripravo ponudbe, običajno potrebujem fotografije stare omarice, dimenzije, dodatno pa se dogovorimo po telefonu. Včasih, pa  opravimo tudi ogled.

Veliko več o sami menjavi najdete v mojem članku v reviji Moj dom.

 

Boris Grmovšek, el. ing.

Deli prispevek