Zaščita kmetije pred strelo

Zaščita kmetije pred strelo

Slovensko kmetijo vsebuje strjene objekte, tudi lesene. V primeru udara strele pogosto pride do požara na večini objektov.

spd v hiši razrediSodobna kmetija vsebuje računalniško krmiljene sisteme za molžo in krmiljenje.

Računalniki so najobčutljivejši elementi na kmetiji. Pogosto so uničeni, potrebujemo jih takoj, sicer ni krme ali molže mleka, strošek pa je tudi do 4.000,00€.

Celovita zaščita proti streli je ključen element vsake kmetije za mirno delo in spanec. Tudi strošek celovite zaščite pred strelo je zanemarljiv v primerjavi s škodo, ki lahko nastane.

Strelovod na hiši

Le pravilno izdelan strelovod objekte varuje pred udarom strele. Strelovod pa je lahko tudi estetski in skrit očem. Spodaj so primeri kje in kakšne izdelke uporabiti za kvaliteten in nemoteč strelovod. S klikom na posamezno strelovodni element se bodo prikazali tehnični podatki posameznega izdelka.

 

zunanja zaščita

1. Vodnik premera 8 mm, aluminij

2. Spajanje strelovodne žice

sponka križna 50×50 mm    sponka križna 60×60

3. Strešni nosilec strelovodne žice

a.) opečna, betonska kritina  b.) bobrovec   c.) pločevina   d.) drugo

4. Žlebna sponka

5. Fasada, zunanja stena objekta

a.) nosilec strelovoda KLIK 20 

6. Sponka merilna

a.) sponka merilna

7. Mehanska zaščita strelovoda

a.) mehanska zaščita 

8. Spajanje ploščatih valjancev v zemlji

a.) sponka križna Inox

9.) V zemlji položen ploščati vodnik – valjanec

a.) vroče cinkano železo 25x4mm   b.) nerjaveče železo 30 x3 mm

10.) Silos

Lovilna palica

11.) Sleme strehe

slemenski nosilec vodnika strelovoda

12. Strešni nosilec strelovodne žice

a.) opečna, betonska kritina  b.) bobrovec   c.) pločevina   d.) drugo

13. Objemka za odtočno cev

a.) žlebna objemka Optim

Prenapetostna zaščita na kmetiji

S strelovodom zaščitimo objekte le pred udarom v sam objekt. Vse električne naprave zunaj in v samih objektih pa so še vedno izpostavljene uničenju. Zaščitimo jih edino s pravilno vgradnjo ustreznih prenapetostnih zaščit. Na računalniško podprti kmetija so stroški montaže kvalitetnih prenapetostnih zaščit zanemarljivi v primerjavi s škodo, ki jo povzročijo prenapetosti.

notranja zaščita kmetijePrimer prenapetostne zaščite hleva pred strelo s sodobno opremo za prirejo mleka. Ker se hlev od hleva razlikuje, nas pred montažo pokličite, da vam svetujemo.  Zaščita bo uspešna ob uporabi prenapetostnih zaščit na pravih mestih. S klikom na posamezno prenapetostno zaščito se bodo prikazali tehnični podatki ustrezne zaščite.

  1. Električni priključek  – večino udarov tokov strele in prenapetosti pride v objekt preko zunanjih električnih kablov. Rešitev : prenapetostna zaščita razred I (B) v priključni števčni omari ali notranji razdelilni omari.
  2. Električna razdelilna omara – ščitenje vseh instalacij in naprav v bližini pred prenapetostmi. Rešitev: prenapetostna zaščita razred II (C) .
  3. Hladilnik mleka, čistilni sistem – to so običajno trifazni napredni sistemi. Glede na vrednost in pomembnost sistemov za bivanje predlagam prenapetostno zaščito razreda III , za vse tri faze.
  4. Telefonski priključki ( razen optike) so zelo pogosto vir uničenj modemov in elektronike v hiši. Ustrezna rešitev je prenapetostna zaščita za telefonske priključke , v primeru, da je modem v sosednji hiši in je povezava preko računalniškega kabla cat 5e ali cat 6 pa je rešitev komunikacijska zaščita cat6.
  5. Včasih računalnik za molžo in krmo uniči strela preko podatkovnega kabla, med računalnikom in doziranjem krme. Rešitev. Priklop računalnika preko omare z zaščitami RIS 230D-24.
  6. Potrebno je zaščiti tudi doziranje krme , podatkovni kabel in druge enofazne porabnike. Če so porabniki manj kot 20m oddaljeni od omare z zaščitami je ustrezna zaščita razreda III. sicer močnejša zaščita.

Koristni nasveti na temo kmetija in strela:

So strelovodi naših dedov še zanesljivi?

Zaščita molzišč in opreme pred posledicami udara strele

Zaščita pred udari strel in prenapetosti na sodobni kmetiji