Pametna hiša, izvedba prenapetostne zaščite

Pametna hiša, izvedba prenapetostne zaščite

Načrtujete ali že imate sodobno pametno hišo.

Veste, da je za brezskrbno delovanje potrebna prenapetostna zaščita.

Prenapetostna zaščita je naše področje. Za več informacij ali izvedbo pišite boris@elektroris.si ali pokličite na 031 354 440.

Ja, pametna hiša vsebuje drage elektronske naprave, kot so različni senzorji, LED svetila in procesorji. Vse te naprave kot skupen sistem upravljajo hišo energijsko najboljše ali pa jo sami iz preko telefona nadziramo in upravljamo hišo. Pred zagonom pri priklopom pametne hiše v električno omrežje pa nikar ne pozabimo na najpomembnejšo napravo : Prenapetostna zaščita. In vendar je pogosto zanemarjena, posledice pa so veliki stroški in nedelovanje sistema pametne hiše.

Zakaj pametna hiša in  prenapetostna zaščita  ?
Pametna hiša res lahko normalno deluje brez prenapetostne zaščite. Vendar vse pametne naprave, ki jih vsebuje pametna hiša, so mali računalniki, z drobnimi elektronskimi elementi, ki so občutljivi na motnje in napake v električnem omrežju. Motnje in posledice udarov strele krajšajo življenjsko dobo naprav, jih trajno uničijo ali pošiljajo napačne podatke.

Polnilna postaja za električna vozila

Prenapetostna zaščita kot prvo varuje elektronske naprave pred udarom strele in prenapetostmi, ki so posledica udara strele. Prenapetostna zaščita varuje tudi pred padci napetosti, napetostnimi konicami v električnem omrežju, kakor tudi pred padci napetosti zaradi vklopa večjih porabnikov v sami električni instalaciji. Pametna hiša potrebuje prenapetostno zaščito skozi celo leto, in ne le v času neviht. Res pa so posledice udara strele vedno uničujoče. Poleg uničene opreme, sistem ne deluje. Pogosto je sanacija zelo draga in cena prenapetostne zaščite se hitro izgubi v primerjavi s ceno sanacije pametne hiše.
Nekatere nevarnosti sicer takoj ne poškoduje sistema. Pametna hiša še vedno deluje, vendar življenjska doba posameznih dragih naprav je hitro krajša in delovanje ni vedno točno.
Seveda pa mora biti izdelati celovita prenapetostna zaščita za pametno hišo. Pogosto še posebno strela pride skozi zadnja vrata, kjer ni ustrezne zaščite in uniči ključne elemente, ki jih vsebuje pametna hiša.

Deli prispevek