Potreba strelovoda za hiši s sončno elektrarno

Potreba strelovoda za hiši s sončno elektrarno

Zelo pogosto dobivam vprašanja ali je potreben strelovod na hiši s sončno elektrarno. Monter sončne elektrarne namreč pogosto trdi, da ni potreben.

Strogo po veljavnem pravilniku iz lanskega leta eno in dvostanovanjska hiša s sončno elektrarno do 15kVA pri 230V ne potrebuje zaščite pred strelo, torej strelovod in prenapetostno zaščito. V praksi pa se pogosto pozabi, da bi v takšnem primeru projektant moral narediti oceno tveganja pred udarom strele. Tu pa bi se verjetno pokazala zahteva po strelovodu. Odvisno od posameznega izračuna in projektanta.

Pa pustimo oceno tveganja projektantom in na zadevo poglejmo logično. Ali res moja hiša s sončno elektrarno potrebuje strelovod?

Prvo se mi postavi vprašanje, kako strela prepozna, da imamo le eno oziroma dvostanovanjsko hišo. In če imamo sončno elektrarno, kako ve, da imam manjšo moč od 15kVA pri 230V, oziroma 42kVA pri 400V. To je namreč meja po pravilniku. Logično razmišljanje vsaj meni da misliti, da bo strela udarila povsod ali nikjer. Ker pa žal strela udari tudi v hiše, torej strelovod je potreben.

Kot drugič, malo poglejmo samo sončno elektrarno na strehi. Na običajno pocinkano kovinsko konstrukcijo so pritrjeni paneli. Kovinska konstrukcija pa je z debelo bakreno žico ozemljena. Včasih direktno na valjanec, torej horizontalno ozemljitev, v zemlji – ta rešitev je še sprejemljiva, drugič na kovinsko sondo, včasih pa kar na ozemljitveno sponko v električni omari. Pomislimo, kovinska konstrukcija položena po večini strehe in ozemljena. To je strelovod, slabo narejen strelovod! Strelovod, ki lahko strelo pripelje v samo hišo. Ta strelovod, je nevaren v  vseh točkah, ki jih navaja Pravilnika o zaščiti stavb pred delovanjem strele v 5. členu. Na srečo so običajno vgrajene vsaj prenapetostne zaščite, ki na posameznih področjih omejijo škodo in nevarnosti za nas.

Torej ja, sam vidim potrebo po strelovodu, če imamo na strehi sončno elektrarno. Strelovod je nekaj podobnega kakor kasko zavarovanje pri avtomobilu. Želimo si, da bo nepotrebno porabljen denar, vendar v primeru nesreče, se nam bo vse nekajkrat povrnilo. Tudi strelovod je običajno nepotrebna investicija, vendar nikoli ne vemo kam bo strela udarila. Vse teorije, saj je cerkev blizu, saj tu ne treska, so le lažne tolažbe. Še najbolj točna je priloga 2 Pravilnika o zaščiti stavb pred delovanjem strele, ki pokaže število izmerjenih udarov strele na posameznih področjih strele. To najdete na spletu.

Boris Grmovšek

Deli prispevek