Življenjska doba in vzdrževanje prenapetostnih zaščit

Življenjska doba in vzdrževanje prenapetostnih zaščit

Tudi prenapetostna zaščita ima svojo življenjsko dobo. Ta je predvsem odvisna od števila in velikosti udarov strel, prenapetosti in kvalitete same prenapetostne zaščite.

spd v hiši razredi

Indikatorja kontrole v razstavljeni prenapetostni zaščiti

Da je prenapetostna zaščita  uničena, niti ne opazimo. Vse deluje enako. Zato mora vsaka prenapetostna zaščita, izdelana po EN standardih, vsebovati indikator kontrole, ki opozori izklop prenapetostne zaščite. Običajno je to rdeče/ zelena zastavica v ohišju. Ko je na ohišju vidna rdeča zastavica, je potrebno prenapetostno zaščito zamenjati.

Večina zaščit je narejenih tako, da imajo zamenljiv modul.

V normalnih pogojih pravilno izbrana in kvalitetna prenapetostna zaščita lahko delujejo tudi nekaj 10 let. Previsoka trajna napetost, previsoke vrednosti prenapetosti in strel*, pa tudi sama kvaliteta vsebovanih elementov, pa zelo skrajšajo življenjsko dobo.*
* Koliko zdrži posamezna prenapetostna zaščita, povedno vrednosti In(8/20), Iimp, napisane na ohišju zaščite.

Zelo priporočljivo je po vsaki močnejši nevihti ali vsaj periodično, enkrat letno opraviti pregled vseh prenapetostnih zaščit.

Varistor

spd v hiši razredi

Varistor

Skoraj vsaka prenapetostna zaščita razreda II in III vsebuje zaščitni element – varistor. Varistor je izdelan za določeno napetost in tok udara strele.  Ko  vrednost toka preseže to vrednost, se  varistor enostavno pregreje in uniči. Tudi v primeru, ko napetost dlje časa doseže ali preseže vrednost Uc, se prične varistor pregrevati in se končno uniči. Da pa  takšnih trenutnih ne pride do požara, vsaka prenapetostna zaščita vsebuje izklopni mehanizem, ki ob porastu temperature takoj za vedno izklopi prenapetostno zaščito. Hkrati se sproži tudi indikator delovanja prenapetostne zaščite.

Kvaliteta – cena

V razvojnem oddelku za prenapetostne zaščite sem  se prepričal, koliko cena/ kakovost vpliva za življenjsko dobo.  Kakovostna prenapetostna zaščita mora vsebovati zanesljive, a žal tudi dražje varistorje in druge elemente. Na trgu pa je danes ogromno poceni, nezanesljivih elementov, ki jih že nizke prenapetosti uničijo ali se prenapetostna zaščita uniči, še predno jo dobi kupec. Slaba prenapetostna zaščita pa tudi pomeni, da naše naprave niso nikoli dovolj dobro zaščitene.

Pri nas ponujamo le kvalitetne izdelke in sicer vrhunske nemške produkte Dehn in Phoenix Contact in slovenske izdelke Iskra Zaščite – Raycap. Slednje dobro poznam, saj sem dolgo časa vodil razvoj posameznih izdelkov ( class III) pri njih.

V našem podjetju poleg prodaje, svetovanja in montaže opravljamo monitoring in vzdrževanje prenapetostnih zaščit. Na našo montažo prenapetostnih zaščit dve leti nudimo brezplačno kontrolo prenapetostnih zaščit. Stranka plača le kilometrino od našega sedeža do njenega doma. V primeru poškodovane prenapetostne zaščite pa plača tudi delo storitve in material.

Boris Grmovšek, el. ing.

Deli prispevek