So strelovodi naših dedov še zanesljivi?

napetostni lijak

So strelovodi naših dedov še zanesljivi?

Ob ogledih lastnik rad pohvali  strelovod, star tudi 40 ali več let. Zelo pohvalno in skrbno, da so že takratni gospodarji poskrbeli za varnost pred udarom strele. Pa je takšen strelovod tudi danes zanesljivi? V tem času se je močno izboljšajo znanje o udaru strele in ustreznem strelovodu. Večina strelovodov, starejših od 20 let, sicer varuje neki del strehe, ob udaru strele pa lahko ogrožajo življenja ljudi in živali ali povzročijo požar na zgradbi.

Med drugim so iz starih časov ostale kovane lovilne palice, do višine  2 metrov, ki so postavljene po slemenu strehe.  Palice so pogosto na vrhu razširjene na več konic in so pravi okras hiše. Na palico je običajno pripeljana bakrena pletena žica, ki danes pogosto kar leži na kritini in je v najslabšem primeru napeljana do kovinske palice, ki je zabita v zemljo.

strelovod na strehi

Lovilna palica je tudi danes lahko del strelovoda, vendar varuje le del strehe, ki je  v senci  kota palice. Ta je določen s standardom in je običajno med 70°in 79° in še to le do  določene razdalje od palice. Če  bi torej želeli stavbo, dolžine 10 m ali več ščititi le z lovilnimi palicami, bi ji moralo biti več in palice bi morale biti med seboj povezane, vsaj v zemlji.  Druga težava pri starih palicah je sam priklop žice na palico in  presek žice. Pletene žice so običajno bile le ovite okoli palice ali privijačene v odprtino za žico. To se danes slabi spoji, običajno močno zarjaveli, in v primeru udara strele se takšne povezave prekinejo in iskrijo. Sila strele žico dobesedno iztrga iz slabo pritrjenega spoja. V teh primerih pride do ognjenega obloka, kar lahko zaneti požar. Lovilna palica brez odvodne žice v zemljo pa je le lovilec strele na streho in njeno notranjost. Za priklop lovilnih palic se danes uporabljajo priključne sponke z vijaki M8 ali M10, običajno vse iz nerjaveče kovine.

V primeru starih strelovodov iz lovilnih palic vedno predlagam njihovo odstranitev in položitev novega strelovoda po celotni strehi. Zamenjavo starejšega strelovoda predlagam tudi v primeru menjave kritine ali sanacije strehe. Še dvajset let nazaj je večina strelovodov bilo iz pocinkanega traku in pocinkanih nosilcev. Strešni nosilci strelovodnega vodnika so bili namenjeni le za točno določeno kritino ter samo za montažo strelovodnega  traku. Takšne nosilce na druge kritine ni možno montirati. Pocinkani vijaki na strelovodnem materialu so zarjaveli in se ne dajo odviti. Danes se uporabljajo tanki nosilci iz nerjaveče pločevine. Pogosto se montirajo brez odkrivanja strehe ali vrtanja v strešnike. Nanje se pritrdijo strelovodni vodniki, običajno aluminijasta žica fi 8 mm. Za običajne objekte se vodniki montirajo vsaj na vsakih 20 m dolžine strehe od slemena do tal. V primeru udara strele se tok porazdeli skoraj enako po vseh odvodih, kar pomeni, da pri stavbi s štirimi odvodi, vsak odvod strelovoda v zemljo dobi le ¼ toka udara strele. To je pravilna in tudi cenovno najugodnejša rešitev. Strelovod je zaradi nizkih nosilcev in aluminijaste žice fi 8 mm očem nemoteč. Sam slemenskih nosilcev ne montiram po sredini vrha slemena, temveč ob strani slemenske kritine, kar je precej manj opazno, hkrati pa tehnično pravilno izvedeno. Rešitve z lovilne palice  se običajno uporabljajo le v primeru, ko so na strehi dimniki, zračniki, kupole ali sončne elektrarne. Lahko pa se samostojno uporabijo tudi za zaščito manjših objektov. Zaradi izračuna in izbire ustrezne lovilne palice, naj lovilne palice izbere načrtovalec strelovoda.

napetostni lijak

Posebno pozornost pri obstoječih sistemih je potrebno nameniti ozemljitvi. Najbolj nevarna je samo ena ozemljitvena palica zabita v zemljo. V primeru, ko je v zemlji samo ena navpična ozemljitev, ob udaru strele ves tok strele preko palice steče v zemljo. V prevodni zemlji se visoka napetost udara strele, ki lahko doseže tudi 100.000V postopoma manjša. Niža se v obliki lijaka, kar je prikazano na sliki. In ravno napetostni lijak je smrtno nevaren za živino in ljudi. V primeru, da v območju lijaka neko razdaljo prestopimo ali preprimemo, preko telesa steče tok razlike obeh napetosti. Vrednosti tokov so več 10.000A. Smrtnih primerov zaradi napetosti koraka je bilo že zelo veliko, predvsem med živino. Tudi po standardu za strelovod EN 62305-3 število ozemljil, navpičnih ali ležečih, ne sme bit manjše od dva. Hkrati je predpisna najkrajša razdalja ozemljil. Vsa ozemljila morajo biti povezana med seboj, v zemlji ali na strehi. Najboljša rešitev pri ozemljitvi je obročasto ozemljilo okoli zgradbe. V tem primeru se tok strele razprši po celotnem ozemljilnem sistemu. Ustvari se le neka potencialna razlika glede na oddaljeno zemljo, kar uspešno rešujemo z ustreznimi prenapetostnimi zaščitami.

Najmanj kar moramo narediti in je tudi obvezno, moramo pri starem strelovodu izvesti meritve ozemljitve, ki pokažejo, če je ozemljilo v zemlji še dobro. V kisli zemlji lahko pocinkani trak že v 20 letih prerjavi.

Vsekakor, če imate stari strelovod,  pokličite nas na ogled in svetovanje. V primeru, da je potrebna sanacija pa vam pripravimo tudi ugodno ponudbo. Če niso objekti ravno na drugem koncu Slovenije, jih pravim brezplačno. Strelovod je lahko še danes kvalitetno izveden, lahko pa je požarno nevaren. Strelovod je na kozolcih, hlevi, delavnicah, lesenih objektih in drugih objektih obvezen, na sami stanovanjski hiši pa je to odvisno od same lege objekta in načina gradnje. Strelovod je ne samo obvezen, pravilno izveden je koristna zaščita pred udarom strele v sam objekt in prihrani veliko skrbi in mirnega spanec tudi v nevihtni noči.

Nekaj osnov o samem strelovodu, si lahko ogledate na naši spletni strani

Deli prispevek