Zaščita interneta in računalnika pred strelo

Udar strele v internetni priključek

Slovenski operaterji ( Telekom, A1,..) v času neurij tedensko zamenjajo tudi več 100 kosov modemov. Glavni razlog je, da  žični internetni priključki nimajo ustrezne zaščite pred udarom strele.

 

spd v hiši razredi

Poleg telefonskega modema so pogosto uničeni tudi računalniki in televizor.

Visoke napetosti udara strele preko modema, pridejo v vse internetne in tudi električne kable v hiši in najobčutljivejše naprave uničijo. Podrobneje na povezavi Zaščita internetnega priključka.

Pri nabavi ustrezne prenapetostne zaščite moramo previdni, sicer je internet lahko počasnejši ali je še vedno slabo zaščiten pred strelo. Ne smemo gledati le cene, temveč tehnične podatke prenapetostne zaščite!

Za dobro izvedeno zaščito  priporočamo naslednje izdelke:

Prenapetostna zaščita za internetni priključek 

Prenapetostna zaščita za internetni priključek

Prenapetostna zaščita za internetni priključek

Prenapetostna zaščita ima zelo široko frekvenčno območje do 250 MHz. Prav tako ima vgrajeno močno zaščito razreda I pred udarom strele. V izdelke je potrebno privijačiti žični telefonski priključek.

Izdelek v spletni trgovini

Prenapetostna zaščita za računalnik – cat.6 + , 10GBIT/s

Prenapetostna zaščita za računalnik
Prenapetostna zaščita je namenjena za mrežne, internetne kable UTP cat. 6 in ima klasične vtikače RJ45 – enak kot na računalniku in vtičnicah. Lepa oblika.  10GBIT/S. Je proizvod nemškega proizvajalca Phoenix Contact.

Izdelek v spletni trgovini

Prenapetostna zaščita za računalnik – cat.6 

Prenapetostna zaščita za računalnik

Prenapetostna zaščita je namenjena za mrežne, internetne kable UTP cat. 6 in ima klasične vtikače RJ45 – enak kot na računalniku in vtičnicah. Ima zelo široko frekvenčno območje do 250 MHz. Prav tako ima vgrajeno močno zaščito razreda I pred udarom strele. Je proizvod nemškega proizvajalca Dehn.

Izdelek v spletni trgovini.

Prenapetostna zaščita za računalnik – cat.6 

Prenapetostna zaščita cat.6 za računalnik

Prenapetostna zaščita je namenjena za mrežne, internetne kable UTP cat. 6 in ima klasične vtikače RJ45 – enak kot na računalniku in vtičnicah. Ima zelo široko frekvenčno območje do 250 MHz. Prav tako ima vgrajeno močno zaščito razreda I pred udarom strele. Je slovenski proizvod  proizvajalca Iskra Zaščite – Raycap.

Izdelek v spletni trgovini.

Prenapetostna zaščita za napajalni kabel računalnika, modema ali televizorja

Prenapetostna zaščita računalnik

Prenapetostna zaščita filtrira, pogladi prenapetosti, ki so kot posledica udara strele ali napak v elektriki, ostale po prenapetostnih zaščitah, ki je montirana v električni omari. Udar strele brez predhodne prenapetostne zaščite ne zdrži, vendar je zelo pomembna za kvalitetno zaščito računalnika. Montira se v dozo poleg vtičnica – potreben monter. Je nemški proizvod  proizvajalca Dehn.

Izdelek v spletni trgovini.

Prenapetostna zaščita za napajalni kabel računalnika, modema ali televizorja

Prenapetostna zaščita računalnik

Prenapetostna zaščita filtrira, pogladi prenapetosti, ki so kot posledica udara strele ali napak v elektriki, ostale po prenapetostnih zaščitah, ki je montirana v električni omari. Udar strele brez predhodne prenapetostne zaščite ne zdrži, vendar je zelo pomembna za kvalitetno zaščito računalnika. Montira se v dozo poleg vtičnica – potreben monter. Je slovenski proizvod.

Izdelek v spletni trgovini.

Optični priključek telefonskega omrežja

Posledice udara strele, prenapetosti, lahko do naprav pridejo le po prevodnih žicah. To so običajno bakrene. Optična vlakna, ne prevajajo posledic strele in so najboljša zaščita pred strelo.

Vendar pozor! Videl sem že nekaj primerov, ko je modem z optičnim priključkom uničila strela. V tem primeru je strela v modem prišla preko električnega priključka. Potrebna je celovita energetska zaščita pred udarom strele.  Več v poglavju Prenapetostna zaščita.