Zaščita stanovanjske hiša pred strelo

Zaščita družinske hiše pred udarom strele

Pri družinskih hišah je zaščita pred udarom strele pogosto zapostavljena.

 

spd v hiši razredi

tehnični opis v prispevku Udar strele, se mi lahko zgodi

Sestavni del sodobne družinske hiše so tudi toplotna črpalka, računalniki, električna vrata, kamere…. Te naprave so zelo občutljive na prenapetost, hkrati pa so ključne za delovanje hiše. Celovita zaščita pred strelo je tako pogoj za brezskrbno bivanje.

Opisana sta primera izvedbe strelovodne in prenapetostne zaščite na hiši

Strelovod na hiši

Le pravilno izdelan strelovod hišo varuje pred udarom strele. Strelovod pa je lahko tudi estetski in skrit očem. Spodaj so primeri kje in kakšne izdelke uporabiti za kvaliteten in nemoteč strelovod.

 

zunanja zaščita družinska hiša

1. Vodnik premera 8 mm, aluminij

2. Spajanje strelovodne žice

sponka križna 50×50 mm    sponka križna 60×60

3. Sleme strehe

slemenski nosilec vodnika strelovoda

4. Strešni nosilec strelovodne žice

a.) opečna, betonska kritina  b.) bobrovec   c.) pločevina   d.) drugo

5. Žlebna sponka

6. Objemka za odtočno cev

a.) žlebna objemka Franzi

7. Fasada, zunanja stena objekta

a.) nosilec strelovoda KLIK 20 

8. Sponka merilna

a.) sponka merilna

9. Mehanska zaščita strelovoda

a.) mehanska zaščita 

10. Spajanje ploščatih valjancev v zemlji

a.) sponka križna Inox

11.) V zemlji položen ploščati vodnik – valjanec

a.) vroče cinkano železo 25x4mm   b.) nerjaveče železo 30 x3 mm

Prenapetostna zaščita na hiši

 

Prenapetostna zaščita 2. stopnje v električni omari v stanovanju.

S strelovodom zaščitimo hišo le pred udarom v sam objekt. Vse električne naprave zunaj in v sami hiši pa so še vedno izpostavljene uničenju. Zaščitimo jih edino s pravilno vgradnjo ustreznih prenapetostnih zaščit. Za brezskrben dom je potrebno izvesti celovito prenapetostno zaščito. S klikom na posamezno prenapetostno zaščito se bodo prikazali tehnični podatki ustrezne zaščite.

notranja zaščita

  1. Električni priključek – večino udarov tokov strele in prenapetosti pride v objekt preko zunanjih električnih kablov. Rešitev : prenapetostna zaščita razred I (B) v priključni števčni omari
  2. Električna razdelilna omara – ščitenje vseh instalacij in naprav v bližini red prenapetostmi. Rešitev: prenapetostna zaščita razred II (C) .
  3. Ogrevalni sistemi, toplotne črpalke – to so običajno trifazni napredni sistemi. Glede na vrednost in pomembnost sistemov za bivanje predlagam prenapetostno zaščito razreda III , za vse tri faze.
  4. Zunanje enote toplotnih črpalk , klimatskih sistemov so postavljene v električno nevarno okolje v času neviht. Za vse enote, ki so v senci hiše predlagam prenapetostno zaščito razred III, za enote ki so od same hiše oddaljene 5m ali več pa prenapetostno zaščito razreda I.
  5. Telefonski priključki ( razen optike) so zelo pogosto vir uničenj modemov in elektronike v hiši. Ustrezna rešitev je prenapetostna zaščita za telefonske priključke.
  6. Telefonski modem in vtičnice za televizijo, računalnik se dodatno varuje s prenapetostno zaščito razred III, vgrajeno v  vtičnico.
  7. Električna dvoriščna vrata, zunanje LED svetila in kamere so pogosto poškodovani zaradi prenapetosti. Rešitvi sta: Prenapetostna zaščita razred II in komunikacijska zaščita cat6 za kamere.