Meritve električne instalacije in zaščite pred strelo

Meritve električne instalacije in zaščite pred strelo

Meritve električne instalacije in zaščite pred delovanjem strele so zelo pomembne za varnost.

Edino električne meritve pokažejo, če je električna instalacija varna prek udarom elektrike.

Za nasvete in meritve električne instalacije in strelovoda nas pokličite na 031 354 440 ali pišite na boris@elektroris.si

Meritve električne instalacije

Osnovi namen pregleda in meritve je preveriti varnost instalacije in ustreznost zaščitnih elementov. To so varovalke in RCD stikala ( včasih smo jim rekli FID stikala). Vsi zaščitni elementi namreč morajo delovati tako hitro in zanesljivo, da smo popolnoma varni, tudi v primeru poškodbe naprave, ko tok steče na kovinsko ohišje. Predpogoj pa so pravilno izbrani zaščitni elementi in kabli. Pregled in meritve električne instalacije izvedemo pred prvo uporabo objekta, stanovanja, delavnice.

Pozabljamo pa, da vsak tehnični izdelke, kar je tudi varovalka ali FID, s časom ne delujejo več ustrezno. Torej je električna instalacija v primeru napake lahko usodna. To pa lahko preverijo edino  meritve električne instalacije. Ti pregledi so tudi predpisani in sicer za stanovanjske hiše na vsakih 16 let. Imel sem že kar nekaj primerov, ko RCD ni deloval. To sem lahko ugotovil edino z meritvami. In ravno RCD je pogosto glavna in edina zaščita pred električnim tokom na prevodnih delih stroja.

Strelovod in prenapetostna zaščita sta sestavna dela zaščite pred delovanjem strele

Deli prispevek