Zaščita za internet in telefon pred strelo

zaščita telefonskih priključkov

Zaščita za internet in telefon pred strelo

Internet običajno ni zaščiten pred udarom strele.

Hišni  internetni/televizijski priključki so najpogosteje poškodovani ob udaru strele, tudi ko je udar strele km daleč. Uničeni so internetni modemi,  računalniška oprema in televizorji.

Če nimamo optike je edina zaščita prava prenapetostna zaščita. Kako jo izbrati piše spodaj, sicer pa nas pokličite tudi za montažo 031 354 440.

Prenapetostna zaščita mora biti takšna, da res varuje naš modem in druge naprave pred udarom strele. Kakšna je ustrezna zaščita je članek spodaj.

V teh dneh, ko večinoma delamo preko računalnikov od doma in se izogibamo stikov z drugimi, pa uničenje telefonskega/internetnega priključka pomeni, nekaj dni brez internetne in televizijske povezave in vstop telekomovega operaterja v našo izolirano stanovanje, da sanira uničeni modem. Če pa imamo otroke, da jim moramo teh nekaj dni zagotoviti šolanje na daljavo in televizijo v prostem času.

Precej tehtnih razlogov, da pravočasno razmislimo o ustrezni zaščiti internetnih/televizijskih priključkov pred udarom strele in prenapetostmi.  Večina zaščit na trgu pa ni sposobna varovati pred udarom strele, ker so narejene za nizke vrednosti. Za primerjavo, to je podobno kakor pri izbiri nakupa prenosnika. Prenosni računalnik z isto dimenzijo monitorja se razlikujejo glede na procesor, RAM, trdi disk. Prenosnik s slabim procesorjem, ne moremo uporabljati za zahtevne programe ali igrice. Zelo podobno je s prenapetostnimi zaščitami. Prenapetostna zaščita se deli glede na to, kolikšne vrednosti udara strele ali prenapetosti lahko prestanejo in pa tudi glede na slabljenje kakovosti prenosa podatkov. Prenapetostna zaščita v električnem podaljšku je  namreč le pomožna zaščita in ne zdrži tudi zelo oddaljenega udara strele. Osnovna in dovolj močna pa je prenapetostna zaščita v električni omari. Pri internetnih, mrežnih prenapetostnih zaščitah, večina prenapetostnih zaščit slabi kakovost signala, kar pomeni upočasnjeno delovanje interneta.

Ob ogledu spletne ponudbe prenapetostnih zaščit za modem in računalnik večinoma najdemo le dva podatka – ceno in sliko izdelka. To je popolnoma enako, kakor če kupimo prenosni računalnik le na podlagi cene in slike, kasneje pa se jezimo, da je počasen, neuporaben.

Dobra in učinkovita prenapetostna zaščita modema in računalnika je kompleksna in brez tehničnega znanja je ne moremo izvesti. Zahteva tudi montažo zaščitnih elementov v električno omaro. Ščiti namreč moramo tako električno napajanje, kakor podatkovni žični kabel, ki prihaja v hišo. Ščitenje le enega pogosto povzroči še večjo škodo. Pred udarom strele pa je popolnoma varen optični priključek in tega ni potrebno ščititi.

Za sedaj razmere, ko se izogibamo stikov, smo v našem podjetju RIS pripravili kvalitetne prenapetostne zaščite, katere sami enostavno le priključite na ustrezne kable. Vsaka prenapetostna zaščita vsebuje kvalitetne nemške izdelke, proizvajalca Dehn. Pri nas smo tudi vedno na voljo svetovati glede zaščite pred udarom strele in prenapetostne zaščite. Veliko koristnih znanj najdete tudi na naši spletni strani www.elektroris.si.

Deli prispevek